Surf naar

WeMedia

10 mediatrends voor 2017 volgens topman Zenith

De wereld om ons heen verandert razendsnel, maar toch blijft er heel veel nog hetzelfde, zoals een pintje bestellen in je stamcafe. Daar komt nog weinig technologie aan te pas en volgens Zenith topman Tom Goodwin (Executive VP Innovation USA) is het belangrijk om goed te kijken naar wat er precies verandert en wat niet. Tijdens de Changing Media Summit van The Guardian voorspelde hij 10 mediatrends voor 2017 en verder.

 1. Overvloed
  Er is een overvloed aan content en het zal alleen maar meer worden. Dat is niet bepaald een ‘sustainable future’, zegt Goodwin. Media en reclame wordt altijd gemaakt met het idee dat mensen tijd en aandacht te over hebben, terwijl dit duidelijk niet het geval is. De strijd om de aandacht zal dus alleen nog maar agressiever worden.
 1. Digitaal verdwijnt
  We moeten stoppen met denken over online, social en digital als activiteiten en bezigheden. Dat is volgens Goodwin taalgebruik van mensen die niet zijn opgegroeid met technologie. Hoe jonger je bent, hoe vreemder het concept van ‘tijd online besteden’ is. Dat zou namelijk betekenen dat er ook zoiets is als ‘offline’ zijn, maar voor een 14-jarige is online zijn een gegeven. De scheidslijnen vervagen ook zeer snel met het ‘internet of things’ en nieuwe toepassingen als Google Home.
 1. Horizontale media
  Nog een verouderd concept – en een die innovatie afremt – is het idee van verticale mediakanalen: tv, radio, internet, mobile, magazines. Een smartphone kan alles zijn: tv, radio, internet, magazine. Smart-tv’s komen daar ook al dicht in de buurt. Schermen zullen overal aanwezig zijn en de smartphone blijft voorlopig waarschijnlijk wel de belangrijkste, aldus Goodwin.
 1. Vervaagde grenzen tussen media
  In het verlengde daarvan ligt de vraag: wat is televisie eigenlijk? Het grote scherm in de woonkamer? De programma’s die je kijkt? En hetzelfde geldt voor radio. Het is veel logischer om over video en radio content te spreken. En wat is een magazine tegenwoordig? Wij spreken niet voor niks over magazine media en magazinemerken, want in welke categorie valt anders een Vogue videoverslag van de Fashion Week catwalks?
 1. Meer kleine data
  De smartphone is zeer persoonlijk en intiem en dat geldt ook voor de data die ermee vergaard kan worden. Personalisatie van content en boodschappen op basis van ‘small data’ in plaats van ‘big data’ zou in 2017 een trend worden.
 1. Nieuwe realiteiten
  VR en AR zijn nieuwe realiteiten en voor uitgevers en adverteerders een nieuw canvas om op te werken. Deze technologieën maken een volledig andere manier van denken over reclame noodzakelijk. Volgens Goodwin is het ergste wat we kunnen doen, onze huidige werkwijze toepassen op de nieuwe realiteiten.
 1. Het voorspellende web
  Internet zal steeds meer voorspellen wat we willen en nodig hebben en waar we naar toe willen. In plaats van zelf iets opzoeken, biedt het nieuwe voorspellende internet ons vanalles aan. Dat betekent ook de juiste boodschap voor jou op de juiste tijd en de juiste plaats.
 1. Het verschil tussen ‘shoppen’ en ‘kopen’
  “Maak dingen eenvoudig of mooi – als het geen van beiden is, heeft het geen plaats in de toekomst”, voorspelt Goodwin. Want er ontstaat een scheiding tussen shoppen en kopen, waarbij de aankoop supersimpel wordt (swipe) en het shoppen draait om ervaringen, thema’s, content marketing en meer plezier aan het aankoopproces toevoegen.
 1. Weg van het scherm
  Aan de ene kant de trend van schermen overal, aan de andere kant ook het verdwijnen van de interface. Navigatie zonder scherm steekt de kop op, met bijvoorbeeld Alexa en wearables.
 1. AI
  Dat AI een trend is, moge duidelijk zijn. Maar Tom Goodwin focust vooral op het feit dat de mediawereld de technologie echt centraal moet zetten en niet dezelfde ‘rearview mirror’ aanpak gebruiken zoals internet.

Bedrijven die het potentieel van nieuwe technologieën begrijpen (zoals AI centraal zetten), die vooruitkijken, horizontaal in plaats van verticaal denken en vooral digitaal bloed in de aderen hebben stromen, zijn volgens de Executive VP Innovation van Zenith de winnaars van de toekomst.

Bron: The Media Briefing

Print Friendly, PDF & Email