2020: ziet de toekomst van onze mediabedrijven er zo uit?

Euro coins and banknotes

Mediabedrijven zijn steeds minder afhankelijk van advertentie-inkomsten. Deze trend is enkele jaren geleden wereldwijd ingezet (lees ook: Verwacht: een wereld zonder reclame) en volgens een recente studie van EY-Parthenon in Duitsland zet die zich verder voort. De grote bedrijven investeren jaar op jaar meer in andere sectoren en bedrijvigheden, die niet direct met hun mediamerken verband houden.

Lees ook: Digital-only magazinemerken: slimme zet of fatale fout?

Dit jaar hebben Duitse mediabedrijven 3% meer geïnvesteerd in niet tot de eigen sector behorende bedrijven, zoals B2B-services en betaalde diensten. De investeringen in businessmodellen gebaseerd op reclame lopen sinds drie jaar alleen maar terug. Bovendien namen zij deel aan 71 bedrijven die fysieke goederen verkopen.

Sectorvreemde activiteiten

Mediabedrijven diversifiëren steeds sterker, onder andere door in te zetten op sectorvreemde start-ups of incubatoren in plaats van bedrijven en modellen dichtbij de sector. Op deze manier proberen ze winstgevende consumententrends te ontginnen en halen ze de noodzakelijke vaardigheden in huis. Daarbij komt dat de bestaande kernactiviteiten grote veranderingen ondergaan om de digitale verworvenheden te benutten en aan de veranderende consumentenbehoeften tegemoet te komen.

Een voorbeeld: BuzzFeed’s CEO Jonah Peretti merkte tijdens SXSW dit jaar op dat het bedrijf meer dan $ 100 miljoen omzet genereerde uit bedrijvigheid die in 2017 nog niet eens bestond.

Onderstaande grafiek toont aantallen activiteiten van mediabedrijven naar businessmodel. In 2016 bereikte het aantal op reclame gebaseerde activiteiten een top, waarna dit jaar op jaar blijft dalen.

EY-studie: inkomstenbronnen uitgevers in de tijd

Betere lezerservaring

In de Duitse markt is er niet sprake van één strategie voor allen. Een bedrijf als Axel Springer richt zich op innovatie en heeft om die reden onlangs het bedrijf KKR (financiële investeerder) ingelijfd. Anderen zijn juist bezig met het inrichten en aankleden van thema-clusters (Pro Sieben Sat 1) of diversificatie en digitalisering van het eigen productportfolio.

De richting waarin alle mediabedrijven zich bewegen, lijkt in alle gevallen naar een betere ‘reader journey’: een betere ervaring voor loyale lezers in plaats van schaal, bereik en incidentele traffic door grote tech platformen. Dat betekent verhoogde investeringen in kwaliteit en meer voordelen voor abonnees en leden. Een goed voorbeeld hiervan is Quartz, de zakelijke nieuwssite die vorig jaar overstapte op lidmaatschappen die letterlijk zegt: “we verhogen de waarde van het lidmaatschap ($100/jaar) zodanig dat het een koopje is”.

Quartz guides

Wat komt er na de consolidatie?

In de Belgische markt (zoals in vele anderen, aldus Media Moments 2019) is er nog vooral sprake van consolidatie. “De voorbije jaren hebben de mediagroepen door consolidatie sterke posities ingenomen. Nu proberen ze deze te valoriseren. De crossmedialiteit draait dan ook op volle toeren”, staat in het rapport Mediaconcentratie 2019 (Vlaanderen). Het is duidelijk dat iedereen bezig is de eigen sterke mediamerken uit te bouwen en langs die weg te diversifiëren.

De grote vraag is wat de volgende stappen zullen zijn van de grote Waalse en Vlaamse mediagroepen en of die zich op hetzelfde terrein zullen bevinden als de grote Duitse mediabedrijven: productverkoop/e-commerce, (B2B en B2C) services of innovatie en incubatie?

Bron: Horizont, Mediaconcentratie 2019, Media Moments 2019

Lees ook andere interessante artikels: