3 miljard video’s per maand – vervolg

FIPP INSIGHT VIDEO REPORT – deel 2

Om Deel 1 van het verslag te lezen – klik hier

Een belangrijke principiële beslissing bij videoproductie is de lengte. De grote vraag is wat de ideale lengte voor elk type content is (nieuws, entertainment, educatie etc). Nieuws wordt nu meestal aangeboden in 1-3 minuten video’s. Typische ‘how-to’ video’s zijn iets langer: 3-5 minuten. Maar er is ook een aanbod van tv-achtige episodes die meer dan 30 minuten kunnen duren. Een algemene regel is dat hoe groter het scherm, hoe langer de video mag zijn.

grafiek 1_7‘Premium’ video-content (meer dan een uur) wordt vooral op internet-geconnecteerde televisies geconsumeerd en veel minder op tablets (-4x) en smartphones (-10x). Video-abonnementen (o.a. Netflix) zijn aan een echte opmars bezig. Er wordt het meest naar korte video’s (1-3 minuten) gekeken, terwijl video’s van 10 minuten of langer het beste scoren qua totale kijktijd. Conclusie is dat de lengte van de video aangepast moet worden aan de type content, maar dat kijkers best bereid zijn tijd te investeren als ze echt geïnteresseerd zijn.

De Other Screen Monitor van CIM meldt dat in ons land 6,1% van het televisiekijken via de nieuwe schermen gebeurt en dit percentage neemt toeDe laptop is het tweede vaakst gebruikte scherm, gevolgd door de vaste computer en de smartphone (beide 50%), en de tablet (41%).

Videokijken op tablets en smartphones zal de komende jaren nog verder toenemen, volgens bronnen als eMarketer en Ooyala. Smartphones en tablets zullen over enkele jaren 50% van de totale kijktijd uitmaken, zo wordt verwacht.

In België worden online video’s (en/of fragmenten van televisieprogramma’s) het vaakst bekeken op gespecialiseerde videosites, volgens het CIM, wat voor scherm ook gebruikt wordt. Daarmee gaan ze nieuwssites, de sociale netwerken en de sites van televisiezenders vooraf. De consumptie van app’s zoals Yelo of Stievie is nog beperkt.

Welke content is populair?

Misschien niet zo verwonderlijk dat voor smartphones nieuws op nummer 1 staat. Zoals reeds opgemerkt zijn dit ook vaak kortere video’s, die gemakkelijk onderweg gekeken worden.

grafiek 2_2

De voorkeur voor video-content verschilt wel per generatie. Sowieso geldt dat hoe jonger, hoe meer geneigd tot online videokijken. Millennials kijken twee keer zoveel als babyboomers. Alleen nieuwsvideo’s worden door Generatie X meer gekeken.

grafiek 3_1

De jongere generatie heeft een voorkeur voor comedy en humor, gevolgd door muziek en how-to’s. De 30-50 jarigen kijken ook graag comedy, maar daarna volgen how-to’s, muziek, educatie en nieuws.

In elk geval moet online video interactief en engagerend zijn, anders dan de passief geconsumeerde traditionele tv. “They don’t want TV on the Web. They want something they feel a connection to, therefore, what they will share with their networks,” zegt Inga Thordar, front page editor van bbc.co.uk

Wanneer wordt online video gekeken?

Er zijn verschillen in weekend vs weekdagen en per device. Wereldwijd blijkt de piek van desktop video in het weekend rond 16 uur te liggen, waarna het weer afneemt. Dit in tegenstelling tot mobile video dat gedurende de dag stijgt tot ca. 22 uur, zowel in het weekend als op weekdagen. Tabletgebruik bouwt op tijdens de ochtend, vertoont een dipje in de namiddag, en piekt tijdens de avonduren. Dat patroon is alle dagen hetzelfde.

Trends in advertising

Video is de snelst groeiende digitale advertentievorm. Verwacht wordt dat deze tot 2018 jaar op jaar met 24% zal blijven stijgen, ongeveer gelijk aan mobile advertising (23%), wat wereldwijd zal leiden tot een verdubbeling van het aandeel. Dit zal ten koste gaan van andere digitale reclame, zoals search, display en classifieds.

Videoreclame is hoger geprijsd dan bijvoorbeeld premium display, wat de hogere attentiewaarde weerspiegelt. Dat geldt nog eens extra voor kwalitatieve contentsites, zoals nieuws- en magazinemerken. Als voorbeeld wordt hier The Telegraph in Groot-Brittannië aangehaald, die wekelijks 250 video’s produceert.

Het FIPP rapport is geproduceerd in samenwerking met World Newsmedia Network (WNN) en staat bol van de handige grafieken en tabellen uit onderzoeken van over de hele wereld (vooral vanuit de USA uiteraard). Het biedt daarnaast ook cases en voorbeelden. Het videorapport is de eerste uit de reeks World Media Trends.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden