3 miljard video’s per maand

De experts zijn het erover eens: video is de toekomst van content consumptie op digitale platformen. Wereldwijd consumeren we met z’n allen inmiddels al 3 miljard video’s per maand, goed voor gemiddeld 202 video’s en 952 minuten per kijker. Het CIM meldde recent dat in België reeds 6,1% van de videokijkers dat via nieuwe schermen doet. cover reportVoor contentmakers betekent de productie en distributie van video dan ook een enorme opportuniteit. Reden genoeg voor FIPP Insight om met een uitgebreid rapport te komen over de wereldwijde ontwikkelingen.

We zetten hier voor u de highlights uit dit World Media Trends-rapport kort op een rij, aangevuld met de Belgische cijfers.

Videokijken is nu al een van de belangrijkste redenen van het snel groeiende datagebruik, vooral op smartphones en tablets. De wereldwijde datatransfer neemt tot 2017 nog toe met maar liefst 75%.

De belangrijkste redenen voor de snelle groei van video zijn:

  • De kosten voor video op smartphones, tablets en personal computers zijn lager
  • Steeds meer bandbreedte beschikbaar in de meeste landen (high speed internet)
  • Betere camera’s die eenvoudiger te bedienen zijn, waardoor minder vaardigheden vereist zijn om een goed uitziende video te maken
  • Snelle groei van aantal apparaten met grote geheugencapaciteit voor het opnemen en consumptie van grote videobestanden
  • Steeds meer video publishing infrastructuur beschikbaar: platformen, technologie, training, apparatuur, studio’s en workflow
  • Toename van video advertising netwerken die de productie van video door mediabedrijven financieren

In het gebruik van verschillende video ‘devices’ is een duidelijke verschuiving zichtbaar (US, Nielsen). ‘Gewoon’ televisiekijken neemt af (nog niet in België, volgens CIM), maar blijft nog steeds de nummer 1. Dat geldt overigens in de meeste landen. De CIM Other Screen Monitor meldt dat iets meer dan de helft van de Belgische bevolking met toegang tot internet (53%) al online naar televisie content heeft gekeken.

Wereldwijd kijken we gemiddeld 2,5 uur per dag tv. Uitgesteld kijken neemt overigens wel lichtjes toe. Online TV-kijken is in 2 jaar tijd gestegen van een half uur naar drie kwartier. Maar vooral het gebruik van de smartphone neemt spectaculair toe: van 53 minuten in 2012 tot meer dan anderhalf uur per dag in 2014 (US).

Voor adverteerders is uiteraard ook belangrijk wie er kijkt. De profielen van televisie- en online televisiekijkers zijn vrijwel compleet tegengesteld. Jongeren kijken meer online dan ouderen, hoewel toch nog 30% van de jongeren aangeeft helemaal niet online te kijken.

Volgens de CIM Other Screen Monitor heeft in België de jongere leeftijdsgroep (12-17 jaar) toegang tot het grootste aantal toestellen (vier voor 18% van hen, drie voor 25% en twee voor 32%). Tegelijk gebruikt 38% van de 45-54-jarigen en 46% van de 55-plussers slechts een enkel toestel. Negen mensen op tien gebruiken minstens een van deze toestellen dagelijks. Bijna al deze toestellen hebben toegang tot wifi en/of 3/4G. De meeste respondenten (84%) raadplegen dagelijks het internet.

Grote magazine media uitgevers als Conde Nast, Hearst, Burda en Meredith begonnen jaren geleden al te investeren in videoproductie en -distributie. Dat heeft geleid tot diverse videoplatformen voor magazinemerken, zoals bijvoorbeeld Cosmopolitan. Het FIPP-rapport geeft enkele voorbeelden: klik hier om naar het rapport te gaan.

Lees HIER het vervolg van het artikel.