36 pagina’s die de ROI van magazines duidelijk maken

Om het thema te kaderen, hadden we een interview met de man achter dat initiatief: Guy Consterdine, CEO van Guy Consterdine Associates en FIPP Research Consultant.

Waarom is het nog steeds belangrijk om te wijzen op de ROI van magazines, een medium dat al enkele decennia openstaat voor advertenties?

We leven niet langer in dezelfde tijd. Tegenwoordig moeten magazines het opnemen tegen een veel groter media-aanbod, met bijvoorbeeld heel wat meer tv-zenders, de nieuwe digitale media en social media. Vaak zijn tv en online de eerste keuzes bij adverteerders en dus moeten magazines harder vechten om deel uit te maken van de mediaplannen.

Magazines moeten bewijzen dat ze nog steeds relevant en doeltreffend zijn in het digitale tijdperk. Het bewijs leveren van een hoge return on investment is daartoe een van de beste manieren.

Kern van jullie betoog is dat magazines een groter aandeel in de media mix moeten krijgen. Hoe onderbouwen jullie dit argument?

We weten dat het effect van reclame in een bepaald medium begint te dalen wanneer je er al een belangrijk deel aan hebt besteed en er nog bijkomend budget aan toewijst. Intuïtief voelden we dit al aan, maar ook talloze analyses van echte marketingcampagnes toonden aan dat het klopt.

Proof of Performance verzamelde heel wat studies uit heel wat landen (waaronder België). Daaruit blijkt dat magazines vaak de hoogste of een van de hoogste ROI’s in multimedia campagnes optekenen. Analyses tonen aan dat dat meestal komt door ‘overinvesteren’ in tv en ‘onderinvesteren’ in magazines. Meer investeren in magazines, is daarbij doeltreffender dan in tv. Het gemiddelde bedrag dat voorbehouden wordt voor magazines, zou minstens verdubbeld moeten worden alvorens de return terugvalt tot die van tv.

Welk van de studies waarop Proof of Performance gebaseerd is, verbaasde u het meest?

Heat – a journey into neuroscience, van Bauer Media in het Verenigd Koninkrijk. Ik was verrast hoe duidelijk hersenscans aantonen dat de brand values van een print magazine ook verder leven in de website van het merk. In de studie werden consumenten onderzocht die advertenties in het weekblad Heat gezien hadden. Deze bevindingen werden gekoppeld aan hun emotionele reactie op online ads voor dezelfde producten. Consumenten die de online advertenties op de website van Heat zagen, toonden een veel grotere mentale activiteit dan wanneer ze die op een andere website zagen…

Magazinemedia.be brachtte onlangs een booklet uit specifiek rond ROI. Ontdek het HIER.