Surf naar

WeMedia

7 trends in mobile content en advertising

Iedere dag kijken we 150 keer op onze GSM, aldus Brechtje De Leij van IceMobile. Dat is ongeveer elke 5 minuten als we wakker zijn. Ons leven lijkt zich volledig op onze GSM af te spelen.

Tijdens een spreekbeurt voor de Groep Publiekstijdschrijften in Nederland gaf De Leij een aantal interessante tips en trends. Hoewel ze toegeeft dat geld verdienen via mobile (nog) niet zo voor de hand ligt, is er een die bewijst dat het wel kan: Facebook. De advertentie-omzet van mobile is inmiddels naar 73% te gestegen. Met engaging ads, sponsored content en video ads biedt Facebook andere publishers een interessant werkend portfolio om van te leren, zegt ze.

Het is nog steeds content first. Maar maak optimaal gebruik van de diverse contexten en zet zo een ultieme brand experience neer.

cartoonContent is nog steeds king. Maar tegenwoordig moet het de troon wel delen met context. “Door de context ga je ineens op een hele andere manier naar de content kijken. De context, en de mogelijkheden daarvan, maakt de content leuk.”.

Mobiele content trends
“Als je mobiel op de juiste manier inzet, kun je de mobile geobsedeerde consument een ultieme content ervaring bieden.” De trends in mobile volgens Brechtje De Leij:

1. Content Cards
Content cards zijn heel goed responsive te maken (wat ook betere SEO oplevert) en gemakkelijk op andere plaatsen, zoals websites en apps te integreren. Kaartjes zijn ook uitermate geschikt voor native advertising vanwege de call to action mogelijkheden (koop nu, abonneer, like etc).

2. Contextuele content
Afhankelijk van de locatie, van de tijd, temperatuur kan verschillende content getoond worden. Een voorbeeld is de NU.nl app die location based regionaal nieuws of informatie over evenementen in de buurt geeft.  Contextuele content kan ook op basis van tijd, door bijvoorbeeld in het weekend of in de avond andere type content te publiceren: ‘longreads’ in het weekend, meer visuele content en samenvattingen ‘s avonds voor de iPad.

3. Publicatie in 3rd party apps / platformen
Content buiten je eigen kanaal, of cross-app publiceren, door een Whatsapp share button toe te voegen, of via Snapchat Discover content te integreren. En natuurlijk Facebook. Facebook Paper is er al langer, maar nieuw zijn de ‘instant articles’ waarbij content native in de Facebook app getoond wordt. Negen nieuwsorganisaties doen dit al waaronder de New York Times, NBC News, de BBC en BuzzFeed. De content laadt sneller, de ervaring is beter en je hebt uiteraard het Facebook bereik waarbij je de inkomsten deelt.

4. Gebruik het OS  – today notifications
Apps gaan steeds meer op de achtergrond raken, en content wordt in handzame brokken aangereikt met meteen de call to action erin. Zoals ‘today notifications’ op de iPhone.

5. Gebruik het OS – interactieve notificaties
Hetzelfde principe geldt voor push berichten: je hoeft niet eens meer een app te openen om iets te liken of commentaar te geven. Netflix heeft al notificaties waar meteen vanuit de notificatie gekozen kan worden om te ‘kijken’ of ‘meer informatie’ te krijgen. Apps gaan dus steeds meer slim vanuit de achtergrond werken en bieden ons content brokjes op een interactief presenteerblaadje aan.

6. Gebruik het OS – Siri / Google Now On Tap
Bedrijven als Google en Apple is er alles aan gelegen om van de smartphone de slimme persoonlijke assistent te maken. En ze helpen media om content op de juiste manier en op het juiste moment aan te reiken. Het enige wat je als uitgever moet doen is je app hiervoor geschikt maken.

7. Cross device ervaringen
Er komen steeds meer connected devices en spullen bij: slimme kleding, horloges, brillen, apparaten in je huis. Deze zullen geen of een beperkte user interface hebben, maar vooral meten en data doorgeven aan je smartphone, die al die data verzamelt, interpreteert en presenteert. De consument kiest nu al de meest geschikte interface uit voor de plaats en het moment. In de toekomst zal de diversiteit en alomtegenwoordigheid daarvan alleen maar toenemen: een notificatie wil ik op mijn smartwatch ontvangen, een route wil ik op mijn navigatie systeem zien, video wil ik kunnen airplayen naar mijn smart tv etc. Content moet dus voor veel verschillende interfaces geschikt gemaakt worden om de consument van vandaag en de toekomst te bereiken.

Een laatste advies: “Gebruik andere apps en platformen gewoon, en zorg ervoor dat je door een mooie ervaring neer te zetten – direct – contact met consumenten krijgt. Dat ze jouw merk gaan volgen, naar je doorlinken, je content gaan delen. Zorg ervoor dat consumenten je brand ambassadors, je fans, worden – dan ben je succesvol bezig anno 2015.”

De volledige tekst van de presentatie vindt u hier (alleen Nederlands)

En de presentatie hier

Print Friendly, PDF & Email