Surf naar

WeMedia

Andrew Davis over… native advertising

Als trouwe partner van de UBA Trends Day kon Magazinemedia.be Andrew Davis strikken voor een exclusief interview. De topspreker had het over content marketing en de evolutie van de media. In dit artikel focussen we op zijn mening over native advertising.

Wat vindt u van native advertising?

Er is heel wat verwarring over wat native advertising juist is. Dat komt voor een groot deel omdat het een wolf in schapenvacht is. Native advertising is bedoeld om eruit te zien als een redactionele bijdrage, maar het wordt zelden gemaakt door journalisten. Dat merk je aan de titel, aan de grote disclaimer… Dat devalueert meteen de waarde van het feit dat je deel uitmaakt van een mediaplatform. Als je het niet transparant aanpakt, schaad je het vertrouwen van de consument en wordt de content niet als geloofwaardig aanzien.

Kan een merk het goed aanpakken?

Als je wil investeren in native advertising moet je kiezen voor een frequente afspraak met je publiek en dus niet voor een one-off. En je stuk moet door een journalist geschreven zijn en moet objectief zijn. Merken mogen er enkel in opduiken wanneer het echt relevant is voor het verhaal. Ze mogen zeker niet centraal staan. Native advertising mag geen andere manier zijn om aan advertising te doen.

In sommige lokale kranten of magazines in de Verenigde Staten schrijft de boekhouder de financiële rubrieken, waarin hij bijvoorbeeld concrete tips geeft. Die boekhouders doen dat niet om hun foto in de krant te zien; ze weten dat het voor inkomsten zorgt. Zo worden ze immers gezien als de financiële expert in hun community. Grote merken kunnen heel wat leren van deze aanpak.

Wat kan de rol van magazine media uitgevers zijn?

Er zijn best wat goede voorbeelden. The Economist ging een samenwerking aan met AARP, een belangenvereniging voor 50-plussers die ook heel wat eigen producten zoals verzekeringen heeft. AARP wilde aan een internationale expansie werken, maar zag zich geconfronteerd met een gebrek aan research over de markten die het wilde benaderen en over de manieren waarop mensen er op pensioen gaan.

Ze vroegen vervolgens aan The Economist om journalisten in alle uithoeken van de wereld te laten uitzoeken hoe mensen er dachten over pensioen. The Economist mocht die verhalen ook publiceren, op voorwaarde dat de merknaam AARP eraan verbonden was, zodat duidelijk werd dat het zich wereldwijd bezighield met pensioenen. Het gaat om een deal van 3 jaar, waarbij AARP in elk nummer aanwezig is.

Meer merken zouden naar uitgevers moeten stappen met een probleem dat ze moeilijk kunnen beantwoorden.

Heeft print daar voordelen tegenover online?

Ik denk het wel. Print blijft langer leven, het inspireert mensen om actie te ondernemen, en bij print besteed je volle aandacht aan wat je leest. Maar het allerbelangrijkste element is dat een goed magazine de actualiteit van de afgelopen tijd samenvat in een verteerbaar product van een geloofwaardige bron. Dat is enorm nodig in de digitale wereld waarin er altijd wel wat anders is om op te klikken…

We lieten Andrew Davis eerder aan het woord over content marketing – klik hier om verder te lezen. Binnenkort brengen we u zijn mening over de toekomst van de media. Stay tuned!

Meer lezen?

Print Friendly, PDF & Email