Surf naar

WeMedia

Chief Editors’ Words: Jacques Sys (Sport Magazine)

Een blad als Sport/Voetbalmagazine leiden is een geweldig voorrecht. U denkt natuurlijk dat ik dat vind omdat het om een sportblad gaat, een onderwerp waar half Vlaanderen (en dan zeker de mannelijke helft) helemaal wild van is. Wel neen. Ik vind het vooral geweldig om aan journalistiek te mogen doen.

De weekbladformule biedt je de mogelijkheid om meer te doen dan enkel berichten over de actualiteit. Een magazine geeft je de kans verhalen te vertellen. En dat is en blijft een geweldige uitdaging (om het even clichématig te verwoorden). Je moet jezelf altijd opnieuw, nummer na nummer, heruitvinden. Daar staat tegenover dat je ruimte en tijd hebt (waar het de dagbladjournalistiek maar al te vaak aan ontbreekt), dat je afstand kan nemen én dat je je verhaal visueel aantrekkelijk kan maken.

Voor u zou beginnen twijfelen: uiteraard interesseert sport me. Meer nog: het is mijn passie en dan vooral wanneer het voetbal en wielrennen betreft. Maar wie kampioen wordt is voor mij niet van tel, wel hoe we het verhaal van die kampioen het best in beeld kunnen brengen. Sportjournalistiek is trouwens een uitstekende leerschool voor wie ook in de algemene journalistiek ambities heeft. Denk maar aan mensen als Rik Vanwalleghem.

De bladen waarnaar ik opkijk bundelen die kwaliteitsvolle journalistiek met de kunst van verhalen vertellen. In eigen land denk ik aan Knack, dat de afgelopen twee jaar uitstekend is geëvolueerd. Ik was ook heel lang fan van Humo, dat lange tijd trendbepalend was inzake interviews. Op internationaal vlak vind ik Der Spiegel nog steeds de absolute top. Het gebrek aan een mooie lay-out en hun té grote aandacht voor tekst wordt ruimschoots gecompenseerd door de manier waarop ze hun verhalen uitwerken.
Net dat doet me met vertrouwen de toekomst van magazines tegemoet zien. Het geschreven woord en zeker kwaliteitsvolle journalistiek zal altijd naar waarde geschat worden.

Te beginnen met een mooie coverage van het WK. Dat vormt voor ons het sluitstuk van een uniek voetbaljaar met play-offs waar het scenario week na week veranderde. De aanwezigheid van de Rode Duivels in Brazilië proberen we net zo aan te pakken als elk ander verhaal: hoe onderscheiden we ons van de kranten en van de overkill die er nu al is. Op een moment dat werkelijk iedereen z’n mening geeft, geven wij onze mensen ter plaatse de opdracht om vooral te registreren en op basis daarvan hun verhaal te maken …

Jacques Sys, hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

– Ik grijp op het schap … altijd naar een boek.
– Ik luister naar … Radio 1 (’s ochtends) en Classic 21 (’s avonds).
– Ik ben jaloers op … collega’s die via gedegen onderzoeksjournalistiek het nieuws maken.
– Het verrast me … dat loze geruchten zo snel in de media komen en niemand deze trend kan stoppen.

Print Friendly, PDF & Email