Surf naar

WeMedia

CIM Persbereik: de resultaten van Golf 2

Op 18 maart 2014 publiceerde het CIM de tweede golf van zijn persbereikstudie ‘new style’. Voortaan verschijnt de studie halfjaarlijks. Het weerhoudt de specifieke magazinetitels van de Febelmag-uitgevers er alleszins niet van relatief stand te houden, in tegenstelling tot andere media.

 

Het is intussen bekend: in september 2013 trad de CIM-Bereikstudie een nieuw tijdperk binnen. Het papieren bereik wordt nog steeds gemeten (Print), maar aangevuld met het digitaal bereik via een app of pdf (Print + Digital) en zelfs het websitebezoek (Total Brand). Alle leesmomenten worden voortaan geregistreerd en dat biedt qua data ook een vooruitgang voor de magazinepers.

 

Golf 2 van editie 2012-2013 (field van 1/12/12 tot 30/11/13, 10.115 enquêtes) overlapt dus een half jaar met de resultaten van de eerste golf van september 2013. En dan blijkt – ondanks een moeilijke mediamarkt – de magazinemarkt een behoorlijk resultaat te boeken. Wanneer we de titels van de Febelmag-leden samentellen compenseert de progressie in ‘Total Brand’-bereik in het algemeen het licht verlies in het printbereik. De weekbladen kennen een uplift van zo’n 1% van papier naar digitaal, maar quasi 3% in ‘Total Brand’. De beste scores worden opgetekend door de tweewekelijkse magazines met een uplift van 8% van puur Print naar Print+Digital terwijl de maandbladen van 1% in digitale lift-up tot 8% in Total Brand registreren.

 

“Je merkt duidelijk een stagnering in het printbereik”, geeft Bernard Cools mee. De deputy general manager van Space voegt er meteen aan toe dat de groei in het digitale zit, al gaat die niet voor elke titel even snel. Hij besluit: “Magazines zijn nog steeds nuttig, tot zelfs onontbeerlijk in een mediaplan, maar deze golf leert ons dat ook zij als mediabrands moeten bekeken worden.”

 

Voor de publicatie van de volgende resultaten is het wachten tot september 2014. Dan pas wordt effectief vergelijken tussen twee jaren voor dezelfde periode mogelijk.

 

We geven tot slot nog mee dat het bereik slechts een van de parameters is om het belang van de magazinepers in een mediaplan te evalueren. Ook de kwaliteit van het contact moet in rekening gebracht worden. Het effect van reclame wordt immers sterk beïnvloed [Sanoma Engagement-studie] door de gehechtheid en de intensiteit van de mediabeleving.

Print Friendly, PDF & Email