Surf naar

WeMedia

De column van Davy: Gazellen in rust

IMG_5564Op zondagmiddag is Davy Caluwaerts een graag geziene gast bij z’n ouders. Ongetwijfeld omdat ze blij zijn dat hun zoon langskomt, maar ook omdat hij telkens een nieuwe lading magazines meebrengt. Het doet de Managing Director van ZenithOptimedia Belgium beseffen dat ‘boekskes’ voor rust zorgen en tot volle aandacht dwingen, een zeldzaamheid in digitale tijden.

“Heb je boekskes mee?” Het is de gretigheid in de ogen die het zo aandoenlijk maakt. En elke keer glimlach ik, veins ik suspense en steek ik ze triomfantelijk op. Ik ben magazine-hofleverancier ten huize Caluwaerts. Elke zondag als ik bij ma en pa langsga, doe ik een gulle donatie van magazines die ik in de week toekrijg. Nadat ik ze zelf eerst allemaal heb gescand, uiteraard, want ik heb het van geen vreemden.

De boekskes hebben hun eigen moment. Zondagnamiddag. De rest van de week is voor herlectuur. De boekskes hebben een volgorde. Eerst de weekbladen, dan de maandbladen. De boekskes, daar hoort ook koffie (melk én suiker) bij, appeltaart en gekruiste benen in trainingsbroek. Ik vraag me soms af of ik de laatste generatie ben die gekriebeld wordt door die nostalgie. Ik voel werkelijk mijn pupillen verwijden als ik de International Magazine Store kom binnengewandeld. Gespeeld casual, maar onverstopbaar verleid door de kleuren, maten en glanzende covers. Als een kind in een snoepwinkel graaien naar letters.

Maart is een topmaand voor magazines: alle modespecials zijn uit en roepen mijn naam in verschillende talen. Maar het hoeft geen maart te zijn om extra magazines te kopen. Soms liggen ze er een week, ongelezen. Als decoratie op de salontafel, maar vooral wachtend op een perfect leesmoment. Wat belangrijk is, is dat ík de eerste ben die het eerste blad van een nieuw tijdschrift omsla. En dat er geen vettige vingers plakken op de glanzende cover (dus geen chips!). Het is iets speciaals, dat papier. En vooral: het heeft een moment. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben.

Digitalisering heeft ons literaire gazellen gemaakt. We sprinten snel en gezwind door vele, en voornamelijk beknopte, informatie. We werken snel en efficiënt. Alleen merk ik dat mijn aandachtsspanne minder lang is dan de kooktijd van een zachtgekookt ei. Een artikel van een aantal bladzijden lang is een sportieve inspanning. En da’s nog niet eens een boek. Daarvoor alleen al rem ik graag af in een magazine. Het geluid van omdraaiend papier, maar vooral de geruisloosheid waarmee mijn ogen verdwalen tussen de letters. Voor minstens een uur. De perfecte work-out voor mijn brein. Rust. De gazellen in mijn hoofd gaan liggen in het hoge gras, met hun snoet in de zon.

Ik geloof heel erg in zo’n aandachtstraining. Dus ja, ik geloof in een toekomst voor papieren tekst. Uiteraard denk ik dat het magazinelandschap moet en zal rationaliseren. Maar in die rationalisatie zullen we een herwaardering vinden van het métier van redactie. Het geheim van de sterkhouders is een duurzame bladformule, een goeie pen en oog voor maatschappelijke relevantie. Bereik wordt kwaliteit.

Kijk maar naar de exponentiële groei en professionalisering van native. Goed gemaakte content heeft weer een markt en prijs, online en op papier. Een prijs die ikzelf alvast bereid ben om te betalen. Alleen al voor het moment waarop gazellen geïnspireerd  grazen, de horizon in zich opnemen en geconcentreerd het blad omdraaien.

Davy Caluwaerts 

 

 

 

Davy Caluwaerts, Managing Director ZenithOptimedia Belgium

@mediagast

Lees ook onze andere columns:

Print Friendly, PDF & Email