Surf naar

WeMedia

De ‘Sorrell equation’: luister naar de Sir

Vandaag is ‘engagement’ veeleer de leidraad om de budgetten te verdelen. Althans, als we Sir Martin Sorrell volgen. Maar dat doen we niet zomaar: dat willen we graag onderbouwd zien.

Tijdbestedingsonderzoek geeft aan hoe consumenten hun tijd verdelen. Dat zegt iets over de kans dat er een contact met reclame plaatsvindt: wie de televisie de ganse dag aan heeft staan, zal meer reclame voorbij zien komen dan iemand die nauwelijks kijkt. Het zegt echter heel weinig over de kosten van het contact (digitaal is bv goedkoper per contact dan print). En al helemaal niet over de waarde van het contact. Is er echte aandacht voor het medium? Herinneren consumenten zich achteraf net zoveel van het ene medium als het andere? Dat is de essentie van mediaplanning: de boodschap via het juiste medium naar de juiste consumenten brengen.

Onderstaande grafiek van ZenithOptimedia in Duitsland, geeft zowel het aandeel per medium in tijdbesteding van consumenten, het aandeel in de mediabestedingen als de niveaus van media-engagement niveaus aan. Dat levert een interessant en nogal tegenstrijdig plaatje op. 

 

Vandaar dat Sir Sorrell de focus heeft verlegd naar engagement. De grafiek laat duidelijk zien dat deze nieuwe focus ook een nieuwe budgetverdeling vraagt, die veel meer in het voordeel van magazines zou moeten uitdraaien. U hoeft ons niet te geloven, vraag het Sir Martin Sorrell maar. 

Bron: Print Power

Print Friendly, PDF & Email