Surf naar

WeMedia

Digitaal lezen van magazines neemt toe

Het lezen van magazinecontent op digitale platformen (app/website/pdf) is in dit coronajaar licht gestegen, blijkt uit onderzoek van GfK in Nederland. Onze noorderburen hebben een snellere digitalisering doorgemaakt dan ons land. Inmiddels leest daar bijna 4 op de 10 mensen magazinecontent online. Gaan we in België dezelfde kant op?

De 15e editie van GfK ‘Trends in digitale media’ geeft inzicht in het bezit en gebruik van mobiele apparaten en zoomt daarbij specifiek in op (digitale) media.

Smart media

De mediaconsumptie heeft in 2020 in veel landen een verschuiving laten zien naar digitale media. Het GfK-onderzoek laat zien dat videobellen, online winkelen, chatten/appen, bellen en het volgen van nieuws op nieuwssites/nieuwsapps de belangrijkste activiteiten zijn. Met name videobellen laat een sterke stijging zien.

Top 5 digitale media gebruik in NederlandHet bezit van smart TV’s, smartwatches en smart speakers stijgt en daarmee ook het gebruik van virtuele assistenten. De meest gebruikte functionaliteiten op smart speakers zijn het luisteren naar de radio, streamen van muziek en het bedienen van andere apparaten in huis. Op smartphones worden virtuele assistenten het vaakst gebruikt voor bellen, het zoeken naar informatie en voor weer & verkeer.

Opvallend is ook de populariteit van podcasts en streamingdiensten. In Nederland luistert 32% inmiddels weleens naar podcasts. Nieuws en actualiteiten, kunst/cultuur en muziek, gezondheid en wetenschap zijn hierbij de populairste thema’s.

Digitaal lezen

Niet verrassend is dat magazinelezen via de smartphone in 2020 het snelst groeit, een trend die al jaren zichtbaar is. 19% van de Nederlanders leest magazinecontent op het kleine scherm. De PC/laptop blijft (nog) het meest gebruikte apparaat met 22%. Digitale edities (PDF) van magazines worden door 17% gebruikt.

Grafiek digitaal lezen magazines per apparaat

Via sociale media komt maar liefst 41% in aanraking met magazinecontent. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar (38%). De belangrijkste motivatie om magazines te lezen is informatie te krijgen over interessante onderwerpen.

Websites en apps meest populair

De tijd die besteed wordt aan het digitaal lezen van magazines groeit: in 5 jaar van een half uur naar bijna driekwartier (42 min.) per week. Dat is nog altijd iets lager dan het lezen van papieren versies (55 min./week).

Content op websites en apps is op dit moment de meest gebruikte digitale magazinecontent. Van de lezers bezoekt 21% wekelijks een magazine website of app via de smartphone, 22% gebruikt een laptop/pc en 17% een tablet.

Vertrouwen in de afzender blijkt ook hier weer een belangrijk criterium voor de gebruikers. Websites en apps van traditionele media vertrouwt men het meest wanneer het gaat om bescherming van persoonlijke dat. Sociale media, zoekmachines en streamingdiensten genieten dat voordeel niet.

Bron: MMA en GfK

Gerelateerde artikels:

Print Friendly, PDF & Email