Surf naar

WeMedia

Engagement = de sleutel tot reclame-effect

Sanoma en Space hebben enkele jaren geleden onderzoek gedaan naar de verschillende dimensies van media-engagement. Ze gingen op zoek naar het DNA van mediacontacten oftewel: hoe kwantificeer je liefde? (klik hier voor meer informatie) De onderzoekers blijven dus ver weg van kwantitatieve data als aantal minuten contact. Ze gebruikten een veel complexere en kwalitatieve omschrijving die resulteert in een multidimensionaal beeld van mediabeleving.

In 2013 werd hieraan een vervolg gebreid waarbij de nadruk lag op de relatie met individuele mediamerken: magazinetitels, tv-/radioprogramma’s en websites. Engagement 2 toont onder meer aan dat de kracht van een mediamerk effect heeft op de geadverteerde merken. Het is een wetenschappelijke onderbouwing van een algemeen bekend gegeven: een advertentie profiteert mee van het vertrouwen dat het mediamerk al heeft opgebouwd (+21% gemiddeld). Inspirerende mediamerken zorgen bovendien voor een lagere reclame-irritatie (leverage +47%).

Magazinemerken blijken een groot aandeel in de top 20 van meest engagerende media in te nemen. Die hoge betrokkenheid verklaart waarschijnlijk ook het gemak waarmee gebruikers de merkwaarden overgedragen op de verschillende platformen, zoals website en app.

“Het onderzoek toont aan dat magazines vandaag eigenlijk springlevend zijn”, Fons Van Dijck, Think BBDO (Bron: http://advertising.sanoma.be/nl/zeg-het-ons-maar-als-u-het-beter-weet).

Een andere conclusie uit het onderzoek? Het is voor adverteerders veel interessanter om naar interessegroepen te kijken dan naar socio-demografische kenmerken. ‘Relevance for readers means targeting for advertisers.’ Dat verklaart waarom zoveel magazinemerken in de top 20 ranking voorkomen: een magazine bouwt communities of interest en lezers kiezen heel bewust om daarbij te horen. Relevantie maakt deel uit van het DNA van magazines. Daarmee creëren zij ook een natuurlijke context voor advertenties.

Meer weten over wat magazine media voor u kunnen betekenen? Lees verder …

Print Friendly, PDF & Email