We durven ons gevoel te volgen om een origineel tijdschrift te maken dat zich niet aan de bladenmakerswetten houdt, zegt creative director Astrid van der Hulst. Haar functietitel is geen toeval, want zij en haar collega Irene Smit wilden geen ” hoofdredacteur-oude stijl” zijn. Veel bladen gaan over trends. Wat je moet dragen, wat je moet zien, in welke straatjes je moet shoppen. Wij doen dat niet. We wilden een blad maken waar je niet zo veel van moet. We maken verhalen over filosofie, positieve psychologie, klein geluk, andere manieren om over het leven na te denken.
Die aanpak neemt niet weg dat Flow wel een echt merk wil zijn. Met zoals gezegd buitenlandse spin-offs – Binnenkort onderzoeken we zelfs in Japan de mogelijkheden, verklapt van der Hulst – maar ook met de nodige diversificatie. Online verschijnt er dagelijks verse content, aangevuld met een webshop, een tablet app (67.216 downloads), een Facebookpagina (71.255 likes), een Twitteraccount (22.782 volgers) en aanwezigheid op Instagram (24.000 volgers). Offline bestaat Flow in specials, het wekelijkse Flow Weekly (een magazine annex schriftje), stationery, agenda’s, postzegelvelletjes, kalenders of doeboeken.
Binnen de multimediale benadering van Flow blijft papier zeer cruciaal om de creativiteit in het DNA van Flow te uiten. Binnen eenzelfde uitgave varieert Flow bijvoorbeeld graag met papiersoorten. Veel tijdschriften zien papier alleen maar als een medium om letters op te drukken. Papier kan een pop-up zijn, vouwen, kan een cadeau zijn, een poster of een ansichtkaart. Het is leuk om steeds nieuwe dingen van papier te bedenken en te realiseren, besluit Astrid van der Hulst.
Lees ook hier over Flow en de storytelling.