Surf naar

WeMedia

Gooi geen reclamebudget weg

Veel multimediacampagnes vertonen een vergelijkbaar patroon: relatief veel budget gaat naar één mediumtype dat snel een hoog bereik opbouwt, zoals radio of TV. De overbesteding in dat medium betekent echter dat de totale mediamix geen optimale return on investment (ROI) realiseert. Een belangrijke uitdaging voor adverteerders en mediaplanners.

De gemiddelde kosten per GRP van een medium blijven hetzelfde, maar het ene contact is het andere niet. Nadat een medium zijn maximale potentieel heeft gerealiseerd bij x aantal contacten, zal ieder volgend contact minder en minder effect sorteren. Tegen dezelfde prijs. Dat betekent een daling van de ROI van de totale campagne.

Grafiek: voorbeeld van dalende meerwaarde per contact – Magonomics, PPA

Het gevaar van dalende meerwaarde

Bovenstaande grafiek illustreert dit algemeen bekende effect van dalende meeropbrengst.

Een uitgebalanceerde mediamix zal daarentegen alle mediumtypen optimaal benutten. Dit is het doel van elke adverteerder en mediaplanner: maximale effectiviteit tegen minimale kosten. Maar hoe bereik je dat? In de meeste gevallen door een deel van het TV-budget (soms ook radio) over te hevelen naar het tweede of derde medium in de mix.

Magazines genereren een 30% sales uplift

Een recente ROI-studie uit Nederland, gepresenteerd op de Sanoma Mediaparade 2014, toont aan dat magazines in de mix nog altijd de hoogste return of investment realiseren: 130%.


Die hoge effectiviteit van magazines is eenvoudig te verklaren:

1. Targeting: Een lezer verwacht dat de magazine content zich speciaal tot hem richt en relevant is. Het magazine is immers bewust gekozen omdat het bij hem past en reclame wordt gezien als een natuurlijk onderdeel van het medium. Weinig waste dus.

2. Timing: Lezers maken tijd om hun favoriete magazine te lezen en de aandacht is gericht op de pagina (papier, app of digitaal). Dit maakt een magazinecontact effectiever.

3. Budget: Selectieve media zoals magazines krijgen vaak maar een beperkt budget toebedeeld. Daardoor bereiken zij vrijwel nooit het punt van afnemende meeropbrengst en is ieder additioneel contact effectief.

Elk additional magazinecontact verhoogt de ROI van uw mediamixIn het algemeen realiseren magazines zelden hun volledige potentieel. U kunt dus uw ROI vandaag nog verbeteren met een beter uitgebalanceerde mediamix!

Deze studie is geïnitieerd door de Nederlandse nieuwsmedia i.s.m. GfK Panel Services en werd gepresenteerd door Nancy Detrixhe tijdens de Sanoma Mediaparade 2014.

Meer informatie over deze studie hier.

Zin om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en feiten over magazine media in België?

Print Friendly, PDF & Email