Surf naar

WeMedia

Influencer marketing: veranderingen en vaste waarden

Onlangs kopte het Nederlandse Marketing Online dat 1 euro uitgegeven aan ‘influencer marketing’, 6,50 euro aan mediawaarde oplevert.Dat kunnen we ook omdraaien want uit onderzoek blijkt dat elke euro mediabudget een schat aan word-of-mouth (on- en offline) kan opleveren.

Magazine media zijn hèt medium bij uitstek om beïnvloeders te beïnvloeden, zo weet ook Carat UK ons te vertellen.--break-

Influencer marketing zou je vrij kunnen vertalen als marketing die zich richt op individuen die invloed hebben over potentiele kopers. Vaak worden hiermee bloggers bedoeld en mensen met veel volgers op Facebook, Twitter en Instagram. Hun invloed is niet alleen afhankelijk van het aantal volgers, zo geeft Forbes aan in een recente post over dit onderwerp:

Grafiek€œInfluence = Audience Reach (# of followers) x Brand Affinity (expertise and credibility) x Strength of Relationship with Followers

Word of mouth is een primaire factor achter 20-50% van alle aankoopbeslissingen, volgens McKinsey, en een van de meest geloofwaardige vormen van reclame: 92% van consumenten vertrouwt aanbevelingen van andere mensen. Succesvolle merken hebben daarvan altijd al geprofiteerd, maar social media sites hebben de reikwijdte en daarmee de macht van de gewone consument vele malen groter gemaakt.

In het verleden zouden merken de focus gelegd hebben op beroemdheden en bloggers. Dat verandert nu het leger van gewone consumenten met invloed groeit. Deze zogenaamde ‘€œeveryday’€ consumenten en merkfans (advocates) hebben wellicht minder volgers, maar de relatie is hechter en advies geloofwaardiger, omdat de volgers vrienden of bekenden zijn. Ze kunnen massatrends ontketenen en kleine onbekende bedrijfjes in korte tijd laten uitgroeien tot megasuccessen.

Hoe kunnen merken het beste gebruik maken van de beïnvloeders in hun sector of binnen een bepaald onderwerp?

Om invloedrijke mensen over een merk of product te laten praten, moeten ze het uiteraard wel kennen. Zoals Forbes in het onderzoek al aangeeft, staan bereik en bekendheid aan de basis van engagement en actie. Daarbij zijn massamediacampagnes nog altijd onontbeerlijk. De Word of Mouth Association geeft aan dat televisie vanwege haar grote bereik nog steeds een belangrijk rol speelt, maar dat magazinemerken veel beter in staat zijn om de beïnvloeders te bereiken. Het magazinepubliek (on- en offline) bevat veel meer ‘early adopters’ en mensen die graag over merken spreken dan andere media.

Maar bekend zijn is nog maar het begin. Het opbouwen van een goede relatie met de consument is de volgende cruciale fase. Gezien de frequentie waarmee er over merken ‘gesproken’ wordt op social media, zou het de prioriteit van elk merk moeten zijn om te investeren in een superieure consumentenervaring en service: Show some love! Dat kunnen special discounts zijn, directe interactie, getrouwheidsprogramma’s of zelfs een adviesraad van consumenten. Al deze activiteiten stimuleren ‘sharing’ over het merk op een positieve, organische en authentieke wijze.

Engels onderzoek laat zien dat in de meeste productcategorieen ruim 90% van de beinvloeders magazinelezers zijn. Dat is niet zo verrassend, omdat de primaire functie van magazinemerken is om trends te signaleren, exclusieve content, nieuwe ideeën en producten te presenteren, hun publiek te inspireren en op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Bovendien vertrouwen de lezers magazine media op alle platformen meer dan andere media. Dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de redactionele teams van magazine media de meest invloedrijke beinvloeders zijn en een belangrijke rol in ‘influencer marketing’ zouden moeten spelen.

Bronnen:

Proof of Performance

Marketing Online 

Forbes Forbes

Carat UK

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email