Hoe native advertising nog straffer maken? Door optimaal in te spelen op de context, aldus Roger Verdurmen van DPG Media Nederland, die er op MAGnify over komt spreken. Het lijkt logisch, maar toch loopt het vaak mis.
MAGnify 2020 start op 1 oktober. Bekijk hier de sprekers en het programma
Niet content is king, maar context is king. Toch als het van Roger Verdurmen afhangt. De Concept & Strategy Director bij DPG Media in Nederland zal in oktober z’n verhaal doen tijdens MAGnify, maar we konden ‘m nu al even strikken voor een gesprek waarin constant werd gegoocheld met content marketing en context marketing.
Lees ook: MAGnify: “Alpha Index verfijnt onze kennis over aandacht voor reclameboodschappen”
Zijn stelling is an sich namelijk interessant, zeker vanuit het bredere perspectief van content marketing. Die wordt vooral ingezet op de owned media van merken, waar de context (producten, diensten, de corporate filosofie) niet meteen in het voordeel van de content speelt. Bij native advertising (merkencontent binnen een mediacontext die zowel merk, medium als lezer ten goede komt) ligt dat anders. “Hier zorgt de context voor een meerwaarde van de content”, aldus Verdurmen. “Bovendien is hij ‘double branded’: zowel door de adverteerder als door het mediamerk.”
Magazines sterk in context
Vanzelfsprekend nemen magazines hierbij nog een bijzondere plaats in. “Het belang van context speelt in het voordeel van print”, zegt Roger Verdurmen hierover. “Context zorgt immers ook voor merkwaardering en eigen onderzoek toont aan dat vertrouwde media een positieve invloed op de merkwaardering hebben. Print doet het daarbij nog beter dan online en dan andere media.”
Lees ook: Zonder context heeft content geen betekenis
Tijd voor een context planner?
“An sich is de redenering zeer logisch”, zegt Roger Verdurmen, “maar het jammere is dat je toch behoorlijk wat realisaties ziet waarbij de boodschap niet is aangepast aan de context. De Morgen biedt een heel andere context dan Libelle, alhoewel je misschien dezelfde lezer aanspreekt. Eigenlijk is de mindset waarin een bepaald medium wordt geconsumeerd van groot belang: je leest De Morgen met een hele andere mindset dan Libelle. DPG Media heeft in ‘parenting’ in Nederland bijvoorbeeld twee titels: Ouders van Nu is opvoedkundig, terwijl Kek Mama focust op de vrouw in de moeder. Het spreekt voor zich dat de context om een andere aanpak vraagt en dus om andere content.”
Het zorgt ervoor dat binnen contentmarketingbureaus binnenkort misschien context planners actief worden. Het overzicht behouden van de juiste context en welke media je daarvoor kan inschakelen is waarschijnlijk de volgende stap in de professionalisering van het contentmarketingvak. In Nederland hebben heel wat bureaus al native advertising-cellen. De stap naar iemand die het bos daar door de bomen blijft zien, is dus niet zo groot.
Benieuwd welke lessen Roger Verdurmen voor het Belgische publiek heeft. Dat Nederland op dit vlak een tweetal jaar voorsprong heeft, belooft alvast veel goeds.
Op 1 oktober start MAGnify 2020. Iedere donderdag een nieuwe aflevering, met op 15 oktober de presentatie van Roger Verdurmen.
Kijk al eens terug op MAGnify 2019:
- MAGnify video en fotos
- MAGnify 2019 verslag – Een magazine: van ruis naar rust
- MAGnify 2019: is the earth flat? (video)
Interviews:
- Yves Del Frate: “9 op 10 vindt dat media belangrijke rol spelen in aankoopproces”
- Jeroen Naudts: “Bij 1 op 4 jongeren beïnvloeden influencers hun aankoopgedrag”
- Danny Devriendt: Post truth: “Iedereen voelt dat het erover gaat, maar hoe trek je het recht?”
- Marcel Vanthilt: “ Magazines onontbeerlijk in informatietsunami”
- Nancy Detrixhe: “Met magazines bepaal je zelf je eigen algoritme”