MAGnify: “Alpha Index verfijnt onze kennis over aandacht voor reclameboodschappen”

Bernard Cools en Bruno Liesse

Het blijft een van de belangrijkste vragen in communicatie: hoe doeltreffend zijn de verschillende media. Voortaan voegt de Alpha Index daar in ons land een dimensie aan toe. Bruno Liesse (Polaris) en Bernard Cools (Space) doen hun studie uit de doeken tijdens MAGnify. 
[one_half][/one_half]

Watch and listen to Bernard Cools & Bruno Liesse here

“Aandacht is een van de cruciale elementen als het gaat om reclameboodschappen. Zeker in de huidige context. De digitale touchpoints beloven heel wat als het gaat om effectiviteit, maar hoewel er een sterke blootstelling is, is de meetbare impact vaak beperkt.”

Aan het woord is Bernard Cools, Chief Intelligence Officer van mediabureau Space. Samen met Bruno Liesse, Managing Director van Polaris, dat ook onderdeel van Space is, bedacht hij de Alpha Index, dat de markt een beter beeld biedt over de impact die de verschillende media hebben. Ze inspireerden ze daarbij op een gelijknamige studie van het Franse MY Media.

Lees ons artikel over de Alpha Index hier

Hoe zit het met de aandacht?

“Wij hebben geprobeerd om de ‘contact funnel’ nog iets duidelijker te maken”, zegt deze laatste. “De eerste stap is daarbij duidelijk: is een boodschap vertoond of uitgezonden? Dat noemen we de technische viewability. Dan volgt de effectieve viewability: heeft de consument de uitgezonden boodschap ook gezien. Die metrics zijn het werk van het CIM met de Opportunity To See (OTS) als currency.”

Na deze twee eerste etappes ontbrak er een stap. “Hoeveel mensen zien de boodschap ook echt en hebben er aandacht voor?”, was de vraag die Cools en Liesse zich stelden. Bruno Liesse: “Die vraag komt voordat je mensen bevraagt over welke reclameboodschappen van welk merk ze zich een dag later nog herinneren. Die wordt beantwoord door de Bèta Index van Morgensztern.”

Dagblad- en magazinepers scoren goed

De Alpha Index zorgt voor een ander inzicht in de doeltreffendheid van de verschillende media, en misschien op termijn zelfs een andere berekeningswijze van het tarief: van kost per duizend (GRP) naar een manier als ‘qualitative reach point’.

Het betekent verder ook dat de machtsverhoudingen tussen de verschillende media verschuiven. De gedetailleerde resultaten hoort u tijdens MAGnify, maar Bernard Cools geeft alvast mee de traditionele media veel beter scoren dan digitale media (in tegenstelling tot wat de perceptie is) en dat lokale media het beter doen dan internationale media. “Die resultaten zien we trouwens ook in andere landen, al werkt iedereen vanuit zijn eigen methodologie.”, aldus Cools. “Vooral de dagblad- en de magazinepers doen het goed. Waar ze in de mediaplannen niet in de top 10 staan, zijn ze nummer 1 en 2 als je rekening houdt met de aandacht.”

Deze resultaten hoeven an sich niet te verrassen. Ook de Ebiquity-studie die VIA vorig jaar voorstelde, ging al in die richting.

Nog een weg te gaan

Toch willen Bernard Cools en Bruno Liesse het vel niet verkopen voor de beer geschoten is. De studie omvat voorlopig desk research en een declaratieve studie bij zo’n 2000 mensen. Een neuromarketingonderzoek zou voor een dubbelcheck van de resultaten moeten zorgen.

“Daarvoor proberen we nu de markt warm te maken”, aldus Cools. Bruno Liesse voegt toe: “En verder is die natuurlijk geen officiële studie van de tripartite en hangt de effectiviteit van het medium natuurlijk ook af van de strategie van het merk dat er gebruik van maakt en van de creatie. Maar het geeft toch een bijkomende dimensie die meer zicht geeft op de gemiddelde doeltreffendheid van de media. Bij Space hebben we het alvast in onze Pulstar-tool geïntegreerd.”

Bernard Cools en Bruno Liesse

Benieuwd naar alle details en resultaten van de Alpha Index? Bernard Cools en Bruno Liesse leggen ze uit tijdens MAGnify.

Kijk al eens terug op MAGnify 2019:

 

Interviews: