Surf naar

WeMedia

Tablet: dead or alive?

In het vierde kwartaal van 2014 daalde de verkoop van tablets wereldwijd voor de eerste keer sinds ze op de markt kwamen in 2010 (- 12%). Anderzijds blijft het gebruik toenemen in een aantal belangrijke markten, zoals de UK: eMarketer verwacht dat in 2015 meer dan de helft van de Britten tablets zal gebruiken. --break-Voor mediabedrijven blijven ze dan ook van groot belang. Mede dankzij de kwaliteit van de beeldresolutie, de manier waarop bepaalde doelgroepen ze gebruiken en de opportuniteit om premium producten aan te bieden.

In vergelijking met de exploderende smartphone- en ‘phablet’-markt was het afgelopen jaar voor de tablets dramatisch. iPads en andere tablets worden veelal thuis gebruikt (at-home devices). En ze zijn minder geschikt voor communicatie, zoals chatten, omdat ze geen WhatsApp aanbieden (alleen de kleinere Android tablets kunnen dat).

185601_0Wat betekent dat voor de mediabedrijven en uitgevers die afgelopen jaren massaal in tablet apps geinvesteerd hebben? Die moeten daar vooral mee doorgaan.

De belangrijkste redenen:

  1. Tablets zijn de beste apparaten om redactionele en multi-mediacontent op te presenteren vanwege de hoge resolutie kleurendisplays.
  2. Tabletgebruik vindt plaats in een meer informele setting, niet achter een bureau. Dat is vergelijkbaar met printconsumptie. En het laat rustiger, uitgebreider gebruik toe, in tegenstelling tot smartphones waar alles gedreven is door snelheid.
  3. Redactionele content apps bieden premium producten die vanuit het gebruikersstandpunt een hoger prijsniveau rechtvaardigen.

Maar succes zal niet zomaar komen aanwaaien. De voorwaarden om succesvol te zijn:

  1. Focus op de juiste doelgroep: de gouden generatie, die het dichtst bij de consument van printmerken ligt. Deze heeft het vermogen om premium digitale producten te kopen en vindt gemak belangrijk als het om internet gaat.
  2. Niet alleen de content moet aan de tablet worden aangepast, maar ook de manier waarop het redactionele product wordt aangeboden. Wat is de eenvoudigste manier om content bij de doelgroep te krijgen? Combineer voor abonnees bijvoorbeeld de tablet en de content app tegen een vaste maandelijkse prijs.
  3. Wijzig het printproduct zo weinig mogelijk bij het maken van de digitale editie. Geen innovaties, geen nieuwe manieren van consumptie … Deze doelgroep heeft de afgelopen decennia geleerd hoe ze een magazine of krant moeten consumeren en zal dit digitaal ook toepassen.

Meer lezen? klik hier 

Bron: eMarketer

Infographic Sanoma Mobile Barometer 2014 (www.sanoma.be)

Print Friendly, PDF & Email