VVA’s zijn er in soorten en maten

Profils types acheteurs

Hoe gedragen verschillende mensen zich als klant? En wat betekent dat voor merken en retail? Onze Franse collega’s van e-marketing publiceerden onlangs een interessante infographic van Proximis (niet te verwarren met onze Belgische telecomaanbieder), waarin 10 profielen van kopers beschreven worden.

Type 1. De ideale klant
weet meestal wat hij wil, maar twijfelt en vergelijkt soms ook met goede reden. 64% van de tevreden klanten komt terug.

Type 2. De trouwe klant
misschien nog beter dan de ideale klant, want ook bij iets hogere prijzen komt deze bij u terug. Er is vertrouwen en een goed gevoel, zodat deze klant weinig overtuigd hoeft te worden.

5% meer trouwe klanten, betekent 25%-55% hogere winst!

Type 3. De koning
accepteert geen afwijzing en kan zich autoritair en nukkig gedragen. Deze klant geeft bevelen en gaat een scene niet uit de weg als hij niet op zijn wenken bediend wordt. Hij kan loyaal zijn en veel spenderen, wanneer je hem voldoende aandacht geeft.

37% van de klanten voelt zich echt begrepen, terwijl 81% van de merken denkt zijn klanten te kennen.

Type 4. De ontevreden klant
agressief, ongeduldig en haantje de voorste. Hij is ontevreden en heeft overal kritiek op, met of zonder goede reden. Luisteren is het beste devies, maar soms is er niets dat helpt.

Helaas praat een tevreden klant met twee anderen over zijn ervaring, maar een ontevreden klant met 10.

Type 5. De impulsieve klant
vrijwel alles kan reden zijn om tot aankoop over te gaan voor deze klant. Dat wil niet zeggen dat hij er ook de middelen voor heeft, maar dat doet er niet toe: het verlangen is sterker dan de rede.
Rond Kerstmis stijgt het aantal aankopen van deze klant 2,7 maal.

Type 6. De vergelijker
vindt elke aankoop ingewikkeld en blijft eeuwig vergelijken. Hij neemt zijn tijd en wil graag geadviseerd worden. Hij zal altijd testen, proberen en vragen of het geruild mag worden.

49% van alle kopers vergelijkt aankopen vooraf online op e-commerce websites.

Type 7. De twijfelaar
stelt veel vragen om zichzelf te overtuigen dat een aankoop weloverwogen en nuttig is. Geef hem vertrouwen, stel hem gerust en toon de kwaliteit van de voorgestelde aankoop duidelijk aan. De twijfelaar heeft meestal veel tijd nodig.

Online zit er gemiddeld 13 uur tussen onderzoek en aankoop.

Type 8. De nieuwsgierige klant
houdt ervan om rond te kijken en laat zich snel afschrikken. Hij neemt de tijd en heeft aandacht voor details en de ambiance. Hij weet vaak wel wat hij wil en is dan ook weer snel vertrokken.

Instore is er 20x meer kans dat hij daadwerkelijk iets koopt dan online.

Type 9. De opportunist
gaat voor de buitenkansjes: aanbiedingen, kortingen, 2 voor de prijs van 1, gratis transport… Hij onderhandelt graag en vindt altijd een mankementje aan een product. Hij komt regelmatig binnen (off- en online) en wacht het juiste moment (de solden) af.

Type 10. De kenner
weet er meer van dan de verkoper. Of wil toch graag die indruk geven en de verkoper op een foutje of onkunde betrappen. Hij zal zeker controleren of alles in orde is. Confronteer hem niet te sterk, want hij kan een goede ambassadeur zijn, wanneer hij tevreden is. 78% van de klanten heeft weleens een winkel verlaten vanwege slechte service.

Een interessante aanvulling op deze informatie vinden we in Belgisch onderzoek van eerder dit jaar, waar de promotiegevoeligheid van vijf typen kopers onder de loep genomen werd:  Wat beweegt de Belgische consument?.

Bron: e-marketing.fr

Profils types acheteurs